top of page

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "SOS APPROACH TO FEEDING"

info3097588



Οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών που εμφανίζουν δυσκολία όσον αφορά τη σίτισή τους, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη και συχνά αινιγματική πρόκληση. Αυτό συχνά οφείλεται στο ότι, η αλληλεπίδραση μεταξύ της εμπειρίας του παιδιού με το φαγητό και της ικανότητάς του να το φάει, μπορεί να είναι περίπλοκη.  Κατ' επέκταση, σπάνια υπάρχει μια εύκολη λύση όταν προκύπτει μία δυσκολία που αφορά τη διαδικασία της σίτισης.


Το πρόγραμμα SOS Approach to Feeding, που αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια από την Δρ. Kay Toomey, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αξιολόγησης και αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών σίτισης σε ποικίλα περιβάλλοντα και πληθυσμούς.


Στην Προσέγγιση SOS, η δυσκολία σίτισης εννοείται ως η κορυφή ενός παγόβουνου. Οι δυσκολίες του παιδιού να φάει και να πάρει βάρος είναι αυτό που βλέπουν όλοι, αλλά παρόμοια με ένα παγόβουνο, είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το νερό που συντρίβει το σκάφος. Το SOS Approach to Feeding σημαίνει Sequential-Oral-Sensory (Διαδοχοκίνηση – Στοματοπροσωπικές Δεξιότητες – Αισθητηριακό Υπόβαθρο), επειδή αυτά είναι τα κύρια στοιχεία του προγράμματος. Ωστόσο, το SOS σημαίνει επίσης Save Our Ship! Στην Προσέγγιση SOS για τη διατροφή, αξιολογούμε και αντιμετωπίζουμε όλες τις υποκείμενες («κάτω από το νερό») αιτίες των δυσκολιών σίτισης. Το SOS χρησιμοποιεί μια διεπιστημονική ομάδα (Λογοθεραπευτές, Παιδίατροι, Εργοθεραπευτές, Εγγεγραμμένοι Διαιτολόγοι και Παιδιατρικοί Ψυχολόγοι) για την αξιολόγηση και τη θεραπεία του παιδιού συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των:

 

  •     Οργάνων

  •      Μυών (συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας του στόματος)

  •      Αισθητηριακής επεξεργασίας

  •     Μάθησης, συμπεριφοράς και γνώσης

  •      Ανάπτυξης

  •      Διατροφής

  •      Περιβάλλοντος



Το SOS χρησιμοποιεί το Παιχνίδι με Σκοπό, τα Βήματα για το φαγητό και την Έρευνα για να καθοδηγήσει τη θεραπεία.



コメント


bottom of page