top of page

Η διαδικασία ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών μέσω του παιχνιδιού!

Εικόνα συγγραφέα: Play Talk TeamPlay Talk Team



Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Έχουν την τάση να εξερευνούν το περιβάλλον τους με καινούρια και διαφορετικά υλικά/ αντικείμενα κτλ. Η περιέργειά τους αυτή τα οδηγεί στο να πειραματιστούν μέσω του παιχνιδιού, ακολουθώντας τα στάδια αυτού, βάση της αναπτυξιακών χρονολογικών οροσήμων και όσων αυτά επιτάσσουν.

Καθώς εξερευνούν τον κόσμο, λοιπόν, μέσω του παιχνιδιού, ανακαλύπτουν και μαθαίνουν νέα πράγματα, ενισχύοντας το σύνολο των δεξιοτήτων τους αισθητικοκινητικά, γνωστικά και ψυχοσυναισθηματικά. Τα παιδιά ανακαλύπτουν πως το να μαθαίνεις και να πειραματίζεσαι/ εξερευνάς είναι κάτι το διασκεδαστικό, έχοντας ουσιαστικό νόημα για τα ίδια. Ως εκ τούτου, αρχίζουν να επεξεργάζονται νέες πληροφορίες, νέα δεδομένα και νέες εμπειρίες, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζουν. Ταυτόχρονα, έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν δραστηριότητες που τους φαίνονται διασκεδαστικές, καταφέρνοντας έτσι να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο, κατακτώντας και, τελικά, αυτοματοποιώντας τες. Η ενίσχυση αυτή με τη σειρά της, τους δίνει αυτοπεποίθηση και καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα, είναι σε θέση να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά διαφορετικές καταστάσεις και να προσαρμόζονται πιο άμεσα ανάλογα τις απαιτήσεις του εκάστοτε περιβάλλοντος, μιας και βελτιώνουν σημαντικά τις δεξιότητες επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα παιδιά είναι προετοιμασμένα για νέες εμπειρίες/ προκλήσεις κτλ., καθιστώντας έτσι το παιχνίδι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της μάθησης και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους συνολικά. Θα πρέπει, λοιπόν, να τους δίνουμε τη δυνατότητα τόσο για ελεύθερο, όσο και δομημένο παιχνίδι, προσπαθώντας κι εμείς από την πλευρά μας ως ενήλικες, να εμπλεκόμαστε ενεργά και με ποικίλους τρόπους σε όλα τα είδη παιχνιδιού.



  1. Έμφυτη περιέργεια των παιδιών

  2. Πειραματισμός και εξερεύνηση μέσω του παιχνιδιού

  3. Διασκέδαση

  4. Επανάληψη δραστηριοτήτων και επεξεργασία νέων δεδομένων/ εμπειριών κτλ.

  5. Μάθηση

  6. Ενίσχυση των δεξιοτήτων τους



Παρακάτω σας προτείνουμε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ σχετικά με τη σημασία του παιχνιδιού ,“The Power of Play”:


Comments


bottom of page