
Εργοθεραπεία
Ο Παγκόσμιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ορίζει την εργοθεραπεία ως «την επιστήμη που ασχολείται με την προώθηση της υγείας και της ευημερίας του ατόμου, μέσω της άσκησης έργου.
Ο πρωταρχικός στόχος της Εργοθεραπείας, είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης ή τομείς ζωής.
Οι εργοθεραπευτές, πετυχαίνουν αυτό το αποτέλεσμα, αφενός δουλεύοντας με τους ανθρώπους ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους να συμμετέχουν στα έργα που θέλουν/ πρέπει ή αναμένεται να κάνουν, και αφετέρου μετατρέποντας το περιβάλλον για καλύτερη υποστήριξη της συμμετοχής τους».
Η εργοθεραπεία παρέχει, λοιπόν, εξειδικευμένη θεραπεία για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν, να επανακτήσουν ή να διατηρήσουν δεξιότητες απαραίτητες για τη λειτουργική συμμετοχή τους, ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε περιβάλλοντος (σπίτι, σχολείο, παιδική χαρά κ.α.), μέσω σκόπιμων και με νόημα -για τα ίδια και τις οικογένειές τους - δραστηριοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα η εργοθεραπεία επικεντρώνεται στα κάτωθι:

1. Ενεργή συμμετοχή σε όλους τους τομείς έργου
(Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής, Σύνθετες Δραστηριότητες καθημερινής Ζωής, Εργασία, Ελεύθερος Χρόνος, Ανάπαυση και Ύπνος, Εκπαίδευση, Παιχνίδι, Κοινωνική Συμμετοχή)
2. Eνίσχυση των βασικών δεξιοτήτων
(κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές, ψυχολογικές – ενδοπροσωπικές, κοινωνικές – διαπροσωπικές)
Το θεραπευτικό εργοθεραπευτικό πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί ένα παιδί, είτε εξατομικευμένα είτε σε πλαίσιο ομάδας, σχεδιάζεται, οργανώνεται και πραγματοποιείται από εξειδικευμένους Εργοθεραπευτές σε κατάλληλα εξοπλισμένες / διαμορφωμένες αίθουσες.
Μέθοδοι παρέμβασης που χρησιμοποιούνται στο κέντρο μας:
-
Αισθητηριακή Ολοκλήρωση
-
Αναπτυξιακή Κίνηση Sherborne
-
TEACCH
-
Social Stories
-
Εντατική αλληλεπίδραση
-
Ψυχοεκπαίδευση Cygnet
-
Μουσικοκινητική αγωγή Orff κ.α.
