![Play talk logo_edited.jpg](https://static.wixstatic.com/media/09228a_b3014a322dbc48e0a355ff1b13f2c08c~mv2.jpg/v1/fill/w_151,h_108,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/Play%20talk%20logo_edited.jpg)
Συμβουλευτική Γονέων
Η Συμβουλευτική Γονέων είναι μία παροχή που στοχεύει στο να παρέχει γνώση, καθοδήγηση, τεχνικές – εργαλεία και συναισθηματική υποστήριξη, δίχως κριτική και πίεση.
Επικεντρώνεται στο πως κάθε γονέας μπορεί να επιδράσει στην δυναμική της οικογένειας, ώστε να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τις δυνατότητες και τις δυσκολίες του, να βελτιώσει την αλληλεπίδραση µαζί του και να αξιοποιήσει στο µέγιστο τις δυνατότητές του.
Μπορεί να παραθέσει πολλές διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις ή/και , τρόπους λειτουργίας, ώστε οι γονείς/ κηδεμόνες να καταλάβουν καλύτερα το εγγενές παιδαγωγικό μοτίβο που ακολουθούν και να εμβαθύνουν στο τρόπο προσαρμογής και αλλαγής αυτού του τρόπου διαπαιδαγώγησης.
Με τον τρόπο αυτό παρέχονται τα εφόδια ώστε να διατηρείται, αναπτύσσεται ή/και να αποκαταστειται η αρμονία στο οικογενειακό περιβάλλον.
Σε ποιους απευθύνεται η Συμβουλευτική Γονέων;
Παρότι συστήνουμε σε κάθε γονιό και κηδεμόνα να παρακολουθήσει ένακύκλο συνεδριών, τουλάχιστον μια φορά, το πρόγραμμα Συμβουλευτικής απευθύνεται σε γονείς/ κηδεμόνες που:
![Psychologist's Office](https://static.wixstatic.com/media/11062b_816c4f06b94a4e928bca40ea0cc0559b~mv2.jpg/v1/fill/w_490,h_326,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/11062b_816c4f06b94a4e928bca40ea0cc0559b~mv2.jpg)
-
Δυσκολεύονται με τις Συμπεριφορές των Παιδιών ή/και των Εφήβων
Κάποιες φορές οι συμπεριφορές των παιδιών/ εφήβων είναι στρεσογόνοι παράγοντες για τους γονείς. Μέσω του Προγράμματος Συμβουλευτικής παρέχονται στους γονείς τα εφόδια, ώστε να αντιμετωπίσουν δύσκολες συμπεριφορές και να επικοινωνήσουν λειτουργικά και ουσιαστικά με τα παιδιά.
-
Βιώνουν Συζυγικά Προβλήματα
Από οικονομικές δυσκολίες έως και θέματα που υπάρχουν μεταξύ του
ζεύγους, τα συζυγικά προβλήματα έχουν ένα τεράστιο αντίκτυπο στα παιδιά, όσο κι αν οι γονείς/κηδεμόνες θεωρούν πως δεν τα εκθέτουν σε αυτά. Είναι σημαντικό να δουλεύουν εστιασμένα με σκοπό την επίλυση οποιουδήποτε θέματος, ώστε το παιδί/α να μην αναπτύξουν λαθεμένες αντιλήψεις σχετικά με την αγάπη και το γάμο.
-
Βιώνουν Θέματα Υγείας
Τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των συναισθηματικών διαταραχών, μπορεί να εμποδίσουν τους γονείς να είναι ολοκληρωτικά παρόντες στο οικογενειακό περιβάλλον και στις ανάλογες υποχρεώσεις.
-
Βρίσκονται σε Διάσταση ή σε διαδικασία Διαζυγίου
Το διαζύγιο ή η διάσταση των γονέων επηρεάζει τα παιδιά σε βαθμό ανάλογο με των γονιών. Πέρα από τις γενικότερες αλλαγές στις οποίες οι γονείς θα πρέπει να προσαρμοστούν μεμονωμένα, οφείλουν να κατευθύνουν προσεκτικά και υποστηρικτικά τα συναισθήματα των παιδιών και να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στη νέα συνθήκη.
-
Έχουν Βιώσει Κακοποίηση ή Βία
Κάθε είδους κακοποίηση που κάποιος γονιός έχει βιώσει, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ένταση, τον φόβο και την γενικότερη επιθετικότητα στο οικογενειακό περιβάλλον.
-
Βιώνει Πένθος/ Απώλεια
Είτε αφορά απώλεια αγαπημένου προσώπου, διακοπή κύησης, διαζύγιο ή ακόμη και απόλυση, η αντιμετώπισης του πένθους/ απώλειας, μπορέι να ταράξει τόσο το παιδί όσο και τον γονέα. Η διατάραξη αυτή μπορεί να είναι μάλιστα ακόμη πιο έντονη εάν ο γονέας/κηδεμόνας, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί αυτή την απώλεια και παράλληλα να είναι συνεπής στις οικογενειακές του υποχρεώσεις.
-
Βιώνουν κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Η κατάχρηση ουσιών επηρεάζει εκατοντάδες γονείς σε όλο τον κόσμο καθώς τους εμποδίζει να φέρουν εις πέρας τον γονεϊκό τους ρόλο αλλά και τη γενικότερη λειτουργικότητά τους. Ακόμη αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης κάποιου ψυχικού νοσήματος, το οποίο κατ’ επέκταση θα επηρεάσει το ρόλο τους στην οικογένεια.
![Therapy session](https://static.wixstatic.com/media/28fed2f3c95f4589a1259daaedda1b0f.jpg/v1/fill/w_490,h_327,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/28fed2f3c95f4589a1259daaedda1b0f.jpg)
Τέλος η Συμβουλευτική Γονέων εστιάζει στο να ελαφρύνει τους γονείς από την πίεση του «τέλειου» γονεϊκού προτύπου. Η πιο συχνή αιτία που οιπερισσότεροι γονείς αποφεύγουν τη Συμβουλευτική, σχετίζεται με τη λαθεμένη ιδέα πως η εμπλοκή τους στο πρόγραμμα αυτό σημαίνει πως έχουν αποτύχει ως γονείς. Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο!
Ο ρόλος του θεραπευτή, είναι να δουλέψει με τον εκάστοτε γονέα, αποβάλλοντας κάθε κριτική και υποστηρίζοντάς τον να εξελίξει τον ρόλο του στο καλύτερο βαθμό που μπορεί. Το να προσπαθεί ένας γονέας/ κηδεμόνας να βελτιώσει τον εαυτό του, προβάλλει στα παιδιά του το πόσα σημαίνουν για εκείνον.